08 ianuarie, 2011

Fericirea!...

Dacă fericirea depinde de noi, dacă evenimentele din viaţa noastră, nu sunt definitorii pentru fericirea noastră, atunci tu ce faci pentru a fi fericit? Sunt tot mai multe dovezi care merg spre o reţeta a fericirii. Dacă într-adevăr vrei să fii fericit - mai mult decît un moment,poate chiar o viaţa - atunci vei lăsa deoparte ceea ce credeai că ştii pîna acum, şi vei analiza cu atenţie, ceea ce spun specialiştii. Formula unei fericiri autentice, există...

Pe baza studiilor de specialitate, cercetătorii susţin formula vieţii fericite:
Plăcere + Implicare + Sens = Fericire!

Totuşi, un lucru este cert: putem face un pas important în calea fericirii noastre, avînd O viaţă plăcută, O viaţă bună, O viaţă cu sens !

1. O viaţă plăcută
E fericirea :marcată de plăceri, trăiri, emotii plăcute, pozitive. Este importantă căutarea plăcerii, în viaţă, dar fericirea durabilă, autentică, nu se poate reduce doar la fericirea prin plăcere, din mai multe motive, printre care, unul important: ne obşnuim repede cu lucrurile plăcute!
Totuşi, ne putem asigura o viaţă plăcută, dacă reuşim să gîndim constructiv în ceea ce priveste trecutul, să fim optimişti cu privire la viitor, iar ca, rezultat, să fim bucuroşi in prezent.
În consecintă, ceea ce ne ramîne de făcut pentru o viaţă fericita, este să acceptăm ceea ce nu poate fi schimbat, să fim multumiţi cu trecutul nostru, pentru a putea trăi în prezent şi a ne putea orienta spre viitor.
Fii bucuros în prezent! - Fă lucruri care îţi produc plăcere. Planifică-le, realizează-le intenţionat, zilnic. Sparge obisnuinta, monotonia unei zile, invăţînd să savurezi experienţierea unui lucru plăcut, în fiecare zi.Fii optimist cu privire la viitor! –Optimismul reprezintă un stil de gîndire care poate fi învăţat, prin care, în orice situaţie ne asteptăm la cel mai bun rezultat, cea mai bună finalitate.

2. O viaţă bună
E fericirea pe care o obţinem prin împlinirea noastră, din punct de vedere personal în ceea ce priveşte dimensiuni majore ale vieţii noastre: muncă, dragoste, timp liber,prietenie. Cum reuşim? Prin identificarea calităţilor, a punctelor noastre tari, pentru a le putea folosi, la maximum, astfel încît să ne împlinim dorinţele personale.

3. O viaţă cu sens
E fericirea pe care o cunoaştem atunci cînd prin ceea ce facem, trecem dincolo de nevoile, dorinţele noastre . Cum ne putem asigura fericirea unei vieţi cu sens?
Să fim conştienţi de calităţile, virtuţile noastre, dar să le folosim pentru a face lucruri «mai mari decît noi«. Aici putem include găsirea unui sens şi a unei semnificaţii pentru viaţa noastră, prin spiritualitate,cultură, prin definirea şi urmarea unui set de valori proprii de la care nu există abatere.

Dacă vrei o fericire profundă, de lungă durată, relativ stabilă, atunci plăcerea nu e îndeajuns. Asigurarea cu succes a plăcerii, nu conduce neapărat, către fericire, dar sensul şi semnificaţia în viaţa, implicarea activă, în propria-ţi existenţă şi plăcerea lucrurilor cu sens în care te implici, îti vor asigura fericirea !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu